На Сумщині перевірили кіоски з шаурмою: що знайшли?

Протягом 2019 року управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було проведено дванадцять позапланових заходів державного нагляду (контролю) суб’єктів господарювання, які здійснюють виготовлення та реалізацію шаурми (заклади громадського харчування).


Під час інспектування було виявлено ряд порушень: витяжні шафи та їх елементи, що знаходяться над робочою поверхнею із нашаруванням бруду, кіптяви, застарілого жиру; поверхні стель закопчені, із облущенням фарби, частки якої звисали над робочою поверхнею; підлога у виробничих приміщеннях де здійснюється виготовлення шаурми брудна, під столами та біля них наявність брудного жиру, решток харчових продуктів; обладнання із значним накопиченням кіптяви та жиру; холодильні та морозильні камери забруднені, полиці з відшаруванням фарби та іржею; відсутні докази боротьби зі шкідниками та гризунами; недотримання персоналом санітарно-гігієнічних вимог та ін.

Суб’єкти господарювання здійснювали виробництво та реалізацію харчових продуктів не дотримуючись гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами, незважаючи на те, що в подальшому харчові продукти потрапляли на столи споживачів.

Інспекторами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області складено приписи щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу державного нагляду (контролю) та протоколи про порушення Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів ” за що передбачена відповідальність згідно п.1 ч.1 ст 65 Закону “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин”. Керуючись п.1 ч.1 ст. 65, ст. 66 Закону України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин” головним державним ветеринарним інспектором Сумської області було винесено чотири постанови про накладення штрафу щодо суб’єктів господарювання на загальну суму сто тисяч сто п’ятдесят дві грн. 00 коп.

При повторній перевірці на виконання приписів інспекторами було зафіксовано повне усунення суб’єктами господарювання усіх зазначених у приписах невідповідностей, виявлених при попередніх перевірках.

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області наголошує, що в першу чергу купуючи шаурму, варто звертати увагу на чистоту закладу, кухаря, який готує страву – чи охайний є його робочий одяг, чи є головний убір, чи працює в змінних рукавичках. Також потрібно звернути увагу чи у кіоску є проточна вода, холодильне обладнання.

Джерело: dpss-sumy.gov.ua