Якщо хочеш поласувати рибкою, одразу купи за шалені гроші сироватку

"Дочекалися. Ботулізм на Сумщині. Сироватки немає", – пише на своїй сторінці в ФБ лікар-інфекціоніст Андрій Сніцар.


Він пише, що компанія з семи чоловік вирішила випити пива. Двоє з них їли в'ялену плотву. Більш за всіх постраждав 38-річний фельдшер екстреної медицини. Близько 9 вечора у нього почалися зорові і мовні розлади, потім – порушення дихання. Вночі виклик по "санавіації" – бригада інфекціоніста і реаніматолога. Зараз він на штучній вентиляції легень – підключений до апарату, сам не дихає. Перспектив мало. Тим більше, що зареєстрованої сироватки в країні немає (спасибі МОЗу і всім причетним), тобто адекватного лікування фельдшер не отримає. Жінка поки без ознак захворювання, але інкубаційний період може затягуватися до тижня і більше. Наразі їй промиватимуть шлунок.

"Їли одну рибу і така різниця! Для ботулізму характерно гніздове розташування токсину – в одному шматочку є, в іншому – ні. Особливо небезпечні в рибі місця, прилеглі до кишечнику (токсин знаходиться саме в кишках, всмоктуючись у м'ясо і накопичуючись там), тобто ті самі реберця, які так смачно обсмоктувати під пивко. Тому, по-перше, незважаючи на обіцяну спеку і велику спокусу посидіти з келихом запітнілого під рибку, виберіть іншу закуску, – рекомендує інфекціоніст. Якщо ну ніяк, купуйте рибу тільки патрану, краще морську, без кишок, і їжте тільки "спинку". На смак вражений продукт не відрізняться від нормального. Придбання риби в супермаркетах також не гарантує від захворювання – санслужба розвалена і контролю ніякого. Краще відразу шукайте сироватку (незареєстровану за шаленими цінами можна знайти) і трапезувати з сироваткою в кишені".