Олександр Лисенко: Інвестиції в місто – це розвиток і добробут кожного сумчанина

Очільник обласного центру Олександр Лисенко презентував іноземним інвесторам, турецькій компанії «AKAOGLU GROUP», інвестиційний потенціал міста.


«Інвестиції в місто – це розвиток і добробут кожного сумчанина. Саме над цим ми працюємо протягом останніх років. Нам вдалось налагодити ефективні зв’язки з активним бізнес-середовищем міста, зокрема з Коаліцією малого та середнього бізнесу, Центром інформаційної підтримки бізнесу міста Суми. Ми активно співпрацюємо з координаційною радою з питань розвитку підприємництва, і завжди відкриті до співпраці з інвесторами», – зауважив Олександр Лисенко.

За словами очільника обласного центру, значна кількість бізнесменів з різних країн розглядають Суми як привабливе місто для інвестицій. Олександр Лисенко нагадав, що щорічний обсяг капітальних інвестицій в економіку міста сягає майже 3 млрд грн., минулого року показник становив 2,8 млрд гривень.

Презентуючи інвестиційний потенціал обласного центру, міський голова наголосив: місто прагне залучати інвестиції іноземних партнерів і працювати на повну потужність. Так, з метою забезпечення сприятливих умов для залучення інвестицій в економіку Сум, активізації розвитку економіки міста, розвитку сучасної виробничої та ринкової інфраструктури та зростання надходжень до бюджетів усіх рівнів, міська рада виступила ініціатором створення індустріального парку, що розташований на земельній ділянці площею 17,5 га на території Північного промислового вузла в районі заводу «Центроліт».

Передбачається, що в результаті функціонування індустріального парку буде створено близько тисячі нових робочих місць для мешканців міста та прилеглих населених пунктів на підприємствах з сучасним технологічним циклом та гідним рівнем оплати праці.

Керманич міста презентував закордонним інвесторам відеопрезентацію Індустріального парку «Суми» та закликав їх до співпраці на взаємовигідних умовах.

Окрім того, як привабливий інвестиційний проєкт, розглядалось улюблене місце відпочинку сумчан – міський парк ім. Кожедуба, площа якого 58 га. Серед перспектив розвитку парку – будівництво критого аквапарку.

Також, завдяки співпраці з турецькими інвесторами, перспективним питанням для розвитку громади очільник Сум вважає відновлення аеропорту, зокрема реставрацію авіалінії та запуск авіаційних сполучень.

Зауважимо, дані про компанію «AKAOGLU GROUP», власник та представники якої наразі перебувають у Сумах з офіційним візитом, є у відкритому доступі в Google під назвою компанії «Іstanbulhandling».

Наразі провідною та відповідно основною бюджетоутворюючою галуззю в міста залишається промисловість. На території Сум працюють підприємства промисловості, якими у 2019 році реалізовано промислової продукції, товарів чи послуг на суму майже 22 млрд гривень. У 2020 році передбачається збільшення обсягів реалізованої промислової продукції до рівня 26,2 млрд грн. за рахунок впровадження інвестиційних проєктів із реконструкції, модернізації та технічного переоснащення виробничих потужностей на ПАТ «Сумихімпром», ТОВ «Горобина», ТОВ «Керамейя», ТОВ «Гуала Пак Україна» (будівництво складу) тощо.

«Хто б, що не говорив, а Суми розвиваються, і пересічні громадяни помічають разючі зміни в питанні покращення, як умов проживання, так і ведення бізнесу», – резюмував Олександр Лисенко.

Він подякував керівництву області за активне сприяння в питанні розвитку міста, а також висловив сподівання на плідну співпрацю з турецькою компанією.