У Національному природному парку «Тузлівські лимани» взимку оселилися сотні побережників чорногрудих. Ці невеликі прибережні птахи з родини баранцевих шукають незамерзлі ділянки водойм, аби знайти корм.
Про незвичайну зимівлю повідомив доктор біологічних наук, співробітник нацпарку Іван Русєв. Щороку восени тисячі цих птахів пролітають через парк у напрямку Африки. Більшість добирається до теплого континенту. Однак частина залишається на півдні Одещини.
Характеристики виду
Побережник чорногрудий (Calidris alpina) важить 40–80 грамів. Довжина тіла сягає 16–22 см, розмах крил — до 40 см. У шлюбний період спина має бурий відтінок із темними плямами, груди й переднє черево — чорні. Взимку оперення верхньої частини тіла стає сірим.
Птах гніздиться вздовж узбережжя Північного Льодовитого океану. Європейські та азійські популяції здійснюють далекі міграції до Африки й Південно-Східної Азії.
